ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ;



Διαταραχή συναισθηματικής απόσπασης:
Τι είναι;

Αποκλειστικά για το Psycho-Logic.gr

Η διαταραχή συναισθηματικής απόσπασης είναι μια από τις συνέπειες του ελλείματος της αγάπης που ξεκινά από την παιδική ηλικία. Θέλετε να μάθετε τι είναι αυτή η διαταραχή και πώς συνήθως εντοπίζεται;

Η διαταραχή συναισθηματικής απόσπασης περιλαμβάνει ένα σύνολο χαρακτηριστικών σε μερικούς ανθρώπους που προκύπτει από την έλλειψη στοργής κατά την παιδική ηλικία . Η παιδική ηλικία είναι ένα στάδιο της ζωής όπου κάθε άνθρωπος είναι βαθιά ευάλωτος. Αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτών των ετών αφήνει διαρκώς ίχνη που μπορούν να εκδηλωθούν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής  ενός ατόμου.
Η έλλειψη στοργής κατά την παιδική ηλικία αποτρέπει την υγιή συναισθηματική ανάπτυξη. Τα μωρά και τα παιδιά χρειάζονται αποδοχή, χάδια, λόγια, φροντίδα και συναισθηματική υποστήριξη. Όταν ένα παιδί δεν τα λαμβάνει, αυτό εμποδίζει την πορεία της φυσιολογικής ψυχολογικής εξέλιξης του παιδιού.
Η διαταραχή της συναισθηματικής απόσπασης προκύπτει από μια βαθιά πεποίθηση ότι δεν μας αγαπούν. Νιώθουμε επίσης μια σημαντική δυσαρέσκεια για τον εαυτό μας και έναν βαθύ φόβο εγκατάλειψης.  Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να υπάρχουν στη ζωή μας, αλλά εκδηλώνονται διαφορετικά σε κάθε ηλικία.

«Ξέρεις τι εξαφανίζει τη (συναισθηματική) ‘’φυλακή’’; Κάθε βαθιά, γνήσια στοργή.
Το να είσαι φίλος, να είσαι αδελφός, να αγαπάς, αυτό είναι που ανοίγει τη ‘’φυλακή’’, μια υπέρτατη δύναμη, σαν μαγική δύναμη.
Χωρίς αυτά παραμένεις νεκρός.
Όμως, όποτε αναζωογονείται η αγάπη, εκεί η ζωή αναβιώνει ».
-Vincent Van Gogh-

Σημάδια διαταραχής συναισθηματικής απόσπασης.
Μερικά κοινά χαρακτηριστικά υπάρχουν σε άτομα που έχουν διαταραχή συναισθηματικής απόσπασης. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν αγαπήθηκαν, αυτό που διαφοροποιεί αυτό το συναίσθημα από το ίδιο το σύνδρομο είναι η σταθερότητα των συμπτωμάτων.
Τα πιο συνηθισμένα σημάδια διαταραχής συναισθηματικής απόσπασης είναι, τα ακόλουθα:

  •          Συναισθήματα αξιολόγησης: Το άτομο δεν αισθάνεται ότι αξίζει πολύ. Αμφισβητεί συνεχώς τις ικανότητές του και πιστεύει ότι οι περισσότερες περιστάσεις είναι πέρα ​​από τις δυνάμεις και τις ικανότητες του.
  •          Αντιλήψεις για την αποτυχία: Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή συχνά αισθάνονται έντονα ότι έχουν αποτύχει, ακόμη και αν δεν ισχύει αυτό. Επίσης επικρίνουν σοβαρά τον εαυτό τους.
  •          Έλλειψη αγάπης για τον εαυτό τους: Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία συμπάθεια για τον εαυτό τους. Δυσκολεύονται να βρουν αρετές στον εαυτό τους και, όταν το κάνουν, τις υποβαθμίζουν σχεδόν αμέσως. Ουσιαστικά, περιφρονούν τον εαυτό τους.
  •          Αποχή από κοινωνικές δραστηριότητες: Είναι δύσκολο για τα άτομα με αυτή τη διαταραχή να δείξουν τι σκέφτονται ή αισθάνονται στους άλλους, επειδή έχουν έντονο φόβο απόρριψης. Ομοίως, όταν βιώνουν απόρριψη, δυσκολεύονται να το ξεπεράσουν.
  •     Η αστάθεια: Τείνουν να είναι ασταθείς στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζουν συχνά σχέσεις φοβούμενοι την πιθανή εγκατάλειψη.

 Εκδηλώσεις διαταραχής συναισθηματικής απόσπασης ανάλογα με την ηλικία.


Όπως έχουμε επισημάνει, η διαταραχή συναισθηματικής απόσπασης εκδηλώνεται διαφορετικά αναλόγως με την ηλικία. Ωστόσο, τα βασικά χαρακτηριστικά είναι παρόντα σε όλες τις ηλικίες, αν και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται ποικίλλει ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας και το περιβάλλον.
Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το πώς μπορεί να εκδηλωθεί αυτή η διαταραχή:

  •          Παιδική ηλικία: Τα μωρά ή τα παιδιά με αυτή τη διαταραχή μπορεί να κλαίνε πολύ, σπάνια χαμογελούν και έχουν συχνές λοιμώξεις. Είναι συνηθισμένο να αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα. Επιπλέον, μερικές φορές αυτά τα παιδιά δεν αναπτύσσονται κανονικά.
  •          Προσχολική ηλικία: Αυτά τα παιδιά φοβούνται τις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους και συχνά έχουν δυσκολία στη ομιλία.
  •          Σχολική ηλικία: Οι μαθησιακές δυσκολίες, η δυσκολία εστίασης και συγκέντρωσης καθώς και τα συναισθήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης είναι κοινά. Το παιδί μπορεί να αμφιβάλλει και να μιλάει αρνητικά στον εαυτό του. Μπορεί επίσης να πιστεύει ότι οι άλλοι δεν το συμπαθούν και δεν θέλουν να κάνουν παρέα μαζί του.
  •   Εφηβεία: Οι έφηβοι με αυτή τη διαταραχή τείνουν να είναι παρορμητικοί, ενεργοί και απασχολημένοι με την εμφάνισή τους. Μπορούν να ενθουσιαστούν πολύ εύκολα και μπορεί να έχουν συμπτώματα εθισμού σε ουσίες, διαδίκτυο, παιχνίδια κλπ.
  •          Ενήλικες:  Συνήθως, οι ενήλικες εμφανίζουν απομόνωση, έλλειψη δέσμευσης και συνέπειας στους στόχους και τις επιθυμίες τους και νιώθουν συχνά συναισθήματα αποτυχίας. Επίσης, αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις και μπορεί να μην εξελιχθούν στην εργασία τους με βάση τις δυνατότητες τους.


Τί μπορείς να κάνεις;

Ρεαλιστικά, δεν μπορείτε ποτέ να επιλύσετε εντελώς τη διαταραχή συναισθηματικής απόσπασης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να επιλυθούν ορισμένα από τα ζητήματα. Μπορείτε να μάθετε να ζείτε με έλλειψη παιδικής στοργής και ίσως να μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε με θετικό τρόπο για τον εαυτό σας. Μόλις κάνετε το πρώτο βήμα, τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε ψυχολογική θεραπεία με έναν έμπειρο επαγγελματία. Ορισμένες θεραπείες ή ψυχανάλυση λειτουργούν συνήθως πολύ καλά σε αυτές τις καταστάσεις. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν αυτή τη διαταραχή τείνουν να εξιδανικεύουν τον θεραπευτή τους. Έτσι, πρέπει να μάθουν πώς να ανταποκρίνονται σε αυτήν την υπερβολική προσδοκία ώστε να μην απογοητευτούν γρήγορα.
Δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις αυτήν την κατάσταση μόνος σου, καθώς είναι μια πολύ δύσκολη διαταραχή. Χωρίς εξωτερική υποστήριξη, το άτομο καταλήγει να αποφεύγει την επούλωση των εσωτερικών πληγών του. Σε κάθε περίπτωση, η τέχνη, η ανάγνωση, ο διαλογισμός και ο αθλητισμός είναι παράγοντες που βοηθούν πολύ.

Μετάφραση στην Ελληνική Γλώσσα: της Όλγας ΙωάννουΚλινική Ψυχολόγος
Φιλολογική Επιμέλεια: του Μάξιμου ΠαπάΦιλόλογος

Πρωτότυπη δημοσίευση και πηγή του άρθρου: https://exploringyourmind.com/emotional-detachment-disorder-what-is-it/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις